Just Update


Assalamualaikum kengkawan semua...

Tatkala my son my hero my sweetheart was sleeping, terus ambil peluang masa yang agak cool untuk menulis entry baru di sini. Bukan la tak boleh berblogging time diorang tak tidur, cuma risaukan keselamatan dorang terabai sedang mama nye sibuk kalahkan broker saham plak gaya nya menghadap desktop. Tau saja la bila dah internet di hujung jari ni, segala macam nak di surfing kan. Buka web tu web nih, klik situ klik sini, anak anak pula mula la buat itu buat ini. See?? Ada bahaya nye kat situ yang mungkin benda ni small mater je bagi kita tapi dalam masa yang sama ia memberi satu impak yang besar jika kita sedikit lalai. Ape pun...it's just my opinion. Ade yang setuju tak???ngeeeee...

Dalam waktu dua tiga hari ke depan nih, emosi ni agak tak berapa nak stabil jer. Rasa susah hati..risau..nerves..dan segala macam rasa yang tak senang tu ada. Susah hati dan risau takut tak dapat. Nerves tu plak bila nak berhadapan dengannya sikit masa lagi. Hurmmm...entah lah. At last, dibiarkan saja segala macam rasa tu layan diri dorang masing masing. Karang makin dilayan makin berlemak plak dorang manipulate my mind nih. So, as to motivate myself, don't let them controlling my life.

So reader(s)...maybe ada di kalangan korang yang agak kurang faham according to my words on second paragraph above. Saya minta maaf yer. Macam ni la gaya entri yang owner nye berfikiran serabut tapi masih berkeadaan waras.kikiki.....

Hopefully all this thing will be last as soon as possible dengan sebaik yang teramat baik sekali. In Shaa Allah..


Pssssstttt.......!!!! Update blog sementara menunggu suamiku pulang dari kerja...(versi lagu tadika.ngeeee)

Berkali kali revert to draft this post..tapi still tak update kat reading list..nape ek?????



Salam sayang,,,











Alahai Omak


Assalamualaikum...


Pagi ni tengok cerita alahai omak di tv1. Omak ni ade anak dua orang je. Tapi masing masing dah ade keluarga sendiri tinggal plak jauh nun di bandar. Sibuk uruskan kehidupan yang tak pernah sunyi dengan kerja yang tak pernah berkesudahan.

Si omak ni biasa la bila anak anak berjauhan dengan dia, mula la rasa sunyi tu datang bertamu. Kat mana mana jer terbayangkan si anak. Makan nasi tengok lauk pauk pun teringatkan si anak.
Dah tu pada adik dia la tempat berbual berkongsi cerita suka duka. Tempat meluahkan rasa sebak di dada menanggung rindu mengharapkan kepulangan anak dia.

Sodih raso hati. Ni la yang saya selalu fikirkan. Omak saya di kampung tu lebih kurang cenggini la dia. Cuma kami 4 beradik ni je anak omak. Tapi kami masing masing duk jauh. Jauh di tempat orang mak... Bukan ni yang kami nak tapi kami tiada pilihan lain.

Boleh rasa sedihnya omak saya bila kami bertolak pulang tinggalkan omak. Tapi omak pandai jaga air muka dia. Disimpannya sedalam dalam rasa sedih dia di hati supaya kami tak nampak dia menangis. Jarak berbatu batu jauhnye tak membolehkan kami untuk selalu balik jenguk mak.
Dah diajak omak saya tinggal bersama kami di sini. Tapi, biasa la majoritinya mak ayah kita lagi selesa duk rumah sendiri. Jauh di tempat orang susah kata nya.

Sebab tu sesekali bila dapat balik kampung seronok nye tak boleh nak gambarkan macam mana. Omak saya lagi la tambah tambah seronoknye tak terkata dapat tengok anak cucu yang dirindu rindu lamanye.
Alternatifnye...saya akan call omak saya setiap hari walaupun sekejap cuma. Dapat dengar suara pun jadi la tu pun Masing masing dah puas hati.

Omak..saya akan sentiasa doakan omak dipanjangkan umur sihat sihat selalu hendaknya dimurahkan rezeki dan sentiasa berada di bawah lindungan dan rahmat Allah s.w.t.

Tiba tiba plak teringatkan bulan ni bulan istimewa untuk semua ibu ibu. Memang betul setiap hari tu hari ibu tapi sebagai tanda penghargaan atas jasa ibu pada kita anak anak mereka ape salahnye kita raikan hari istimewa untuk mereka kan...



Ni lah wajah mak saya. Saniah adalah nama comel mak saya. Wajah yang sentiasa diingatan dan dirindu saban hari. Ibu tunggal pada kami adik beradik. Anak sulung yang dilahirkan pada 5.12.1952. Besday mak saya sama tarikhnya dengan hari saya kahwin dengan en.suami saya. Seorang surirumah sepenuh masa pun sama cam saya jugak. Kikiki...

Gambar yang kat bawah ni pulak adalah mak mertua saya, Che Normah nama nya. Sebelah mak tu adik ipar saya, mom to be bulan 9 ni. Dan yang kecik tu hero no 2 saya le tu..My MIL ni seorang isteri yang taat pada ayah mertua saya serta ibu yang penyayang pada tiga orang anak serta dua cucunya. Coming soon ade dua lagi cucu yang akan lahir. Karakter nye tersangat la spoting baik dengan anak sendiri ataupun ngan menantu. Layanan nye 1st class gitu. Rajin dan paling pentingnye mak bila masak memang power. Buat la apa pun mesti sedap. Balik rumah tringat ingat masakan mak try buat tapi tak sesedap air tangan mak jugak...


Blog Update By Phone

Assalamualaikum...

For the first time buat entry guna phone. Banyak alasan sebenarnya di situ. Bila dah libatkan diri dalam dunia blogger ni...internet dan macam macam jenis gajet wajib dah tu kena ade.

Kisah Kami dan internet pun macam tu jugak. Satu masa dulu dulu, hepi blogging 24jam sehari. Seronok giler masuk dari satu blog ke blog lain yang sungguh begitu awesome sekali. Suka tengok macam macam design blog pelbagai gaya bermacam cara dan style. But that was before. Waktu rumah lama ade wifi...

And nowadays...wifi still boleh guna. Cuma nya terpaksa buka nset on wifi on portable hot spot baru boleh on desktop..baru la enjoy blogging sampai lebam. Badly to say...my phone jadi panas battery plak cepat sangat la nak reduce kan percentage nye tu sebabkan kena tampung more than one user hot spot. Macam ni lama lama boleh lingkup la nset cikai ni. Mana nak cekup duit beli baru maaa...

Apa sekalipun, tetap rasa bersyukur masih boleh jadi seorang constant blogger hingga kini walau dengan apa cara jua..Semangat Itu Yang Kita Mau...ngeeee...

Babai...

SEGMEN REVIEW PERCUMA


Assalamualaikum...

Terjumpa blog comel dengan sejuk mata mandang ni buat segmen review blog. Teringin gak nak tau pandangan orang lain pada blog saya kan. Ecah opinion will not be the same to others rite????




http://2.bp.blogspot.com/-dALEBK9ehNk/UYqHBq61nZI/AAAAAAAAIbk/xD2j1g4S4JQ/s1600/segmen+review.png




Salam kenal salam ukhuwah pada semua yang koin segmen ni..




SEGMEN ; DOODLE MUSLIMAH BY RIEN ROSE


Assalamualaikum...





Buka blog pagi pagi time my kidz still lena dibuai mimpi...

Baca update kawan kawan kat reading list then terjumpe blog Rien ni buat segmen doodle ape lagi terus join je la..nak buat sendiri memang tak kan jadi nye... Satu lagi, da bole tambah kenalan kat situ..hehe

Tag ; Cik Akak & Mieya Atiera
Warna tudung ; putih ala ala pink gitu...hehe
Warna baju ; pink #fbb9d0
Nickname ; AiniYunus

Terimakasih ya Rien..



Balik Kampung...Jom!!!!


Assalamualaikum...

Selamat pagi dan salam Jumaat yakni penghulu segala hari buat sahabat sahabat saya yang sudi singgah di blog Kisah Kami ni. Usai bersarapan pagi dengan en. Suami seawal jam 7.45 tadi, masing masing jalani rutin harian kami lah. 2biji roti canai tiap seorang pun dah cukup sekadar alas perut untuk separuh hari hari ni berkongsikan segelas nescafe white coffee saja. Sharing is loving rite???? Kikiki... Kitorang jarang minum manis manis ni. Mungkin juga sebab nak jaga kesihatan sama kot. Banyak nye minum air masak jer. Tambah pula saya sekarang masih bf kan baby Asyraf, nak tak nak kena rajin rajin kan minum air masak di samping susu dan soya sebagai minuman tambahan. Dah tu gula sekilo boleh tahan berbulan bulan lamanye..

Sepagi pagi tadi lagi dah siap jemur kain baju. Konon nye nak kejar sang mentari kering kan pakaian sebelum petang menjengah. Al maklum laaa...kitorang nak balik kampung petang ni. Tapi nampak gaya nye sang hujan dah nak turun tu tengokkan cuaca redup semacam. Apa pun takpe kan. Terima segala yang Allah berikan untuk kita dengan rasa syukur.

Semalam dengar kata en.suami nak cuci cuci services si putih tu. Tak sempat agaknye nak siap kan keje secepat yang boleh. Cepat settle cepat la kitorang gerak balik. Jadi nye, terkocoh kocoh la 'Kak Limah' ni tadi mandikan si putih papa sementara hero hero masih tidur semahu nye diorang. Naaahhh...si putih pun dah sinar berkilat baru best nak jalan jauh. So my dear papa...u have to treat me on my kindness to service your whitey tauuu... Papa nanti cakap.."takde sapa pun suruh, dah tu belanja sendiri sendiri lah yer."...kikiki...

Paling penting sekali....packing kan kain baju. Dah siap masukkan my kidz wear into their bag. Dorang punya la banyak sekali. Dengan baju siang lain, baju malam nye lain, n baju comel untuk jalan jalan kat sana nanti lain plak. Mama ngan papa tak kisah pun. Kat rumah ma tu memang dah ada sedia. Hentam saja la mana yang ada kitorang belasah je.

Ole ole yang nak dibawa pulang pun dah beli siap siap. Lepas maghrib semalam kitorang keluar cari barang barang sikit. Hasil carian tu, kitorang rembat la beberapa ketul belacan dan 4botol cencaluk serta makanan lain serba sikit. Tak familiar sangat apa yang menarik kat Melaka ni. Lupa plak nak bertanyakan jiran sebelah rumah. Kikiki.... Bila nak balik kampung rasa cam nak sambut raya lak. Mana taknye, jem dah tentu tentu konfirm nak kena redah jap lagi. Satu lagi, feeling dia tu rasa lain sangat lah kalau balik kampung.

And now...tunggu masa nak kunci segala pintu rumah pintu pagar. Tak sabar dah ni nak bertemu mata dengan ma, adik bradik, anak menakan mak menakan semua... Semoga perjalanan kami dan korang semua yang selamat hendaknye. Berhati hati lah di perjalanan.. In Shaa Allah....






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
♥ Copyright © 2012 reserved to Kisah_Kami. Template Edited by Cik Rose Cute