Terima Kasih Cik Sharina Elyana Yang Baik Hati


Assalamualaikum...


Hujung minggu datang lagi..oyehhhh..Tapi kami sekeluarga tak ke mana pun minggu ni..Melepak jer at my home sweet home ni ajer..Korang macam mana? Sharing sharing la aktiviti mingguan korang kat sini..teruje plak nak tau nih..


Posting pagi ni lebih kepada entri untuk sampaikan rasa terima kasih saya kepada sorang sahabat blogger yang baru saya kenal tak sampai seminggu pun lagi, but she's very kind and friendly with me..Maybe hanya dengan cara macam ni jer lah boleh merapatkan ukhuwah sesama blogger kan..Nak keluar jumpe makan sama borak borak sempoi rasa cam imposible jer..Tak tahu la korang macam mana..mayb selalu hanging out together ker kan..


Ape yang saya nak citer kat sini pasal cik Sha..dia memang sorang yang baik hati..I'm not very sure either she's newbie or not..but if refer to her archive tu..all post started on this year..Dear cik Sha, pardon and correct me if i'm wrong ok..


Sebelum ke mana mana lagi..tengok dulu header dia kat bawah ni bagi korang jelas sape kah tuan punya blog yang saya kata kn tadi..




Saya suka header dia. Cantik sangat sangat..very da creative gugirl..hehee..Nak tau ape yang dia bagi kat saya???? Tengok kat bawah ni lagi..


Dengan bermurah hatinya cik Sha buatkan cursor comel untuk saya semalam..free of charge tu..Kebetulan masa tu she's not so busy dan tepat pada masanye jugak saya jadi yang terpantas tengok dia update her entry..But then..next entri dia pun masih lagi buatkan cursor free untuk sape yang request..Dah la kreatif, rajin tolong orang, friendly la pulak.Korang kalau nak kenal her by closely boleh visit blog dia..

Ehhhhh???? Saya ni dah macam buat segmen review blog la plak...Bukan..bukan..bukan...betulkan kefahaman masing masing yeh..hehe..sebabnye kalau tak silap saya, CP dah pun review blog cik Sha ni beberapa hari yang lalu..



P/S : Ade tak sesapa nak saya review blog korang..hehe..boleh tinggalkan link di ruang komen kat bawah...

Contest::Blog Yang Simple


Assalamualaikum...

Selamat malam semua..Dah makan semua?? Saya update lagi blog lusuh saya untuk kesekian kaliannya..(sambil layan Chori Chori Chupke Chupke..Suke sangat tengok Pretty Zinta yang comel dan cute berlesung pipit tu..)

As usual lah..sambil update, sambil saya study entri entri yang dah follow saya..Dengan jumlah follower yang sudah memuaskan hati saya ni, tak menyukarkan saya nak terjah dorang sumer..Tapi moga moga bilangannya akan semakin melonjak naik lah dari hari ke sehari by slowly..InsyaAllah..

Thanks pada sahabat saya, Ainin (nama pun dah iras iras kan..) sebab tag nama saya and "Buzz" kat saya. Atleast saya sedar somebody has been mentioned my name on her post..and the most important thing..saya sedar akan contest comel ni juge..Tima kasih yeh Ainin. Nanti nanti tag lagi tau..hehee..

Citer pasal contest ni plak..saya suka dengannya sebab tengok banner tuuu..comel sangat sangat..Even saya tak menang..asal banner ni melekat kat post saya pun jadi laa...Tapi kalau menang, syukur alhamdulillah..hehe..itu di luar kemampuan saya la kan..


Sempat lagi kalau korang nak join nih..Kasi kejar sikit la yeh..Just klik kat banner yang comel tu aje..as simple like that..)

Sebelum terlupa saya tag kan mereka mereka yang berkenaan di sini. Yang tersebut adalah.....

Cik Lulu
Afzam
Liyana





"Farah Alias Nak Review Belog Saya"


Assalamualaikum...

Sewaktu saya BW tadi..ramai pakat pakat join segmen kelolaan cik Farah Alias nih..Then saya check in blog dia tengok tengok tengok ape yang menarik kat situ..Siap survey tu saya pun cepat cepat lah check out dari situ and terus check in laman blog saya pula..

Rushing punya la sakan sampai termengah mengah anak tekak saya sebab masa survey segmen by Farah Alias tu..dah 95 orang nak jadi Panah Arjuna..begitu sekali sambutan hangat segmen anjuran dia erkkk...(cube kalau saya sendiri yang create segmen...gelaplah malam..Langsung tak bersambut agaknyee..)

Masa tu penting.. Jadi, takyah lenggang lenggang kangkung nenek otai la ek..moh ler kite kasi gempak corner cik Farah ni biar bergegar dia nanti..hehe..Macam segmen segmen lain jugak, takde segmen la kalau tak bersyarat kan..Tapi yang bestnye tang peraduan ni, syaratnye simple n easy to follow..each segment mesti ade banner skali kan..


Klik SINI kalau ade sesape nak join yeh..

Ok ler cik Farah..semoga saya dan kekawan lain memperoleh manfaat daripada segmen ni yeh..specially saya lah yang nak tambah kenalan seramai mungkin..

Orang Kata..Atuk Kata..Dan Aku Rasa...


Assalamualaikum...


Sedikit renungan di pagi Jumaat yang indah..

"... ♥ Jika SENDIRI jangan merasa sepi, ada Allah yang MENGAWASI 
♥ Jika SEDIH jangan pendam di dalam hati, ada Allah tempat BERBAGI 
♥ Jika MARAH jaga fikiran dan hati, ada Allah tempat MENENANGKAN DIRI 
♥ Jika SUSAH jangan merasa pilu, ada Allah tempat MENGADU 
♥ Jika GAGAL jangan berputus asa, ada Allah tempat MEMINTA 
♥ Jika BAHAGIA jangan menjadi lupa, ada Allah tempat MEMUJA.."

★❤★ INGAT... ADA ALLAH DI SETIAP WAKTU KITA ★❤★



ORANG KATA...
Enjoy sementara muda,
Hidup panjang lagi, dah tua nanti tobatlah...

ATUK KATA...
Orang muda hidup memang baru bermula,
 Tapi belum tentu masih panjang lagi,
Entah esok lusa Izrail datang menjemput...

AKU RASA...
Betul jugak tu,

ORANG KATA...
Exam tu susah, kena banyak sacrifice,
Constant styudy..past year papers..etc..etc..etc,

ATUK KATA...
Exam tu senang aje, dah ade tarikh untuk diuji,
Dah ade syllibus untuk diikut..kalau ajal, entah bila siapa pun tak tahu,
Banyak pulak tu peringkat ujiannya,
Munkar, Nankir, Neraca Mizan, tayangan slide,

AKU RASA...
Betul jugak tu..

ORANG KATA...
have fun on your birthday, panggil kekawan and sedara mara,
berpartilah sepanjang malam, make it memorable one!!!

ATUK KATA...
setiap hari jadi, kita semakin hampir,
hampir setahun dengan kematian,
setahun lagi diberi untuk beramal, bertaubat,

AKU RASA...
betul jugak tu,

ORANG KATA...
kerja mesti sungguh sungguh, beli rumah besar, kereta mewah, makan lazat, 
baru hati puas,

ATUK KATA...
yer ke hati dah puas???
dah cukup ibadah nak tempah kubur luas luas?
dah siap kenderaan meluncur Siratul Mustaqim?
dah cukup zikir untuk santapan rohani?
dah cukup amal nak 'book' tempat Al-Firdaus?

AKU RASA...
betul jugak tu,

ORANG KATA...
successful people have a good time management,
and business di KL, New York, Tokyo,
masih sempat berkempen untuk pilihanraya,
masih sempat melepas lelah di disko dan karaoke,
masih sempat memasang perempuan 2-3, baru orang boleh respect,

ATUK KATA...
setiap manusia dapat 24jam dalam sehari, tapi..
ada masa ke untuk sujud di sejadah 5 kali sehari semalam,
ada masa ke nak jenguk ibu ayah di kampung?
sekali dalam seminggu atau sebulan, atau setahun??

AKU RASA...
errr...betul jugak tu,

So........
Tak perlu mencari teman secantik BALQIS
Jika diri tidak sehebat dan seindah SULAIMAN,

Mengapa mengharap teman setampan YUSUF
Jika kasih tak setulus ZULAIKHA,

Tak perlu diri menjadi seteguh IBRAHIM
Jika tak sekuat SARAH,

Mengapa didamba teman hidup seistimewa KHADIJAH
Jika diri tak sesempurna Rasulullah SAW,

Betul jugak tu..

Apa kata kita mula sekarang!!!

 P/S -> Bukan niat saya untuk mengajar sesiapa yeh..Jangan ade yang terasa di sini. Saya hanya ingin berkongsi ilmu yang saya ambil dari email kiriman sahabat saya...Sama sama lah kita memperoleh manfaat darinya..

Kisah Lucu - Suami..Isteri ..Dan Cermin


Assalamualaikum...



Selamat malam dan selamat menjamu selera bagi yang sedang menikmati juadah makan malam yang best best tambah pula ditemani someone special dalam hidup korang..Kan3... Actually, ayat ayat ni saje je nak sindir diri sendiri. Tengah lapar sangat sangat sampai dah tak mampu nak gerak hanya tangan jer yang larat mengatur bait bait kata di sini. Gerangan yang ditunggu untuk makan bersama belum menampakkan muka nye lagi..Sabo aje lah kan..

Sambil tunggu bigboss, saya dapat satu mesej from my friend. Jom lah kita share sama..Maybe ade yang dah terbaca joke story ni kot. Baca lagi pun takpe..hehe


Ini kisah pasal seorang suami dan isteri orang asli yang tinggal di dalam hutan. Rumah dorang ni dibina di atas pokok...2 tingkat lagi tu. Si suami kerjanya mencari makanan di hutan, samada dengan pergi berburu atau memetik buah buahan hutan. Si isteri pula tinggal mengemas di rumah. 

Suatu hari, si suami pergi mencari makanan di hutan. Sedang mencari cari, tiba tiba dia terjumpa cermin. Dia pun bawak balik cermin tu dan disimpan di tingkat atas rumahnya tanpa pengetahuan isterinya. Setiap hari sebelum keluar pergi mencari makanan, dia akan masuk ke bilik dan melihat cerminnya. Sehinggalah satu hari si isteri naik pelik melihat telatah suaminya itu. 

Maka disiasatlah bilik yang selalu dimasuki suaminya itu, bimbang kalau kalau suaminya menyimpan perempuan lain dibilik tersebut tanpa pengetahuannya. Dan... punya lah terkejut beruk... dia masuk jer bilik tu.. dia ternampak cermin suaminya. Oleh kerana si isteri ni tak tau cermin tu apa, so, dia ingat orang di dalam cermin tu memang perempuan simpanan suaminya. 

Apa lagi..habis berlari dan meraung menangis la dia mencari maknya. Lepas berjumpa dengan maknya, mak dia cakap nak lihat sendiri perempuan yang kononnya disembunyikan oleh suaminya tu.. Lalu maknya pun masuk ke bilik tersebut. Kemudian keluar dari bilik tersebut sambil ketawa terbahak bahak.

Isteri : Apasal mak ketawa?
Mak : Ape teruk benor selera suami ko tu..Kalo yer pun nak kawin lain..carik lah perempuan yang elok sikit. Ini tak..aku tengok perempuan kat bilik tu...dah la tua..hodoh plak tu..


P/S: Bukan niat menghina sesiapa tau..sekadar hiburan semata mata..

Jumpa Kawan Lama Dalam Blog



Assalamualaikum...


Ku seru pada sahabat sahabat yang disayangi..betulkan tempat duduk masing masing,,lapangkan fikiran dan pastikan anda tersenyum walaupun anda telah memasuki zon lusuh ini...Sebelum tu, seperti biase,jom cuci minda baca ayat ayat cinta kat bawah ni dulu yeh...
~♥~..Jadikanlah yg Lembut itu HATI.♥.Jadikanlah yg Tipis itu BENCI.♥.
Jadikanlah yg Tebal itu IMAN.♥.Jadikanlah yg Tajam itu AKAL.♥.
Jadikanlah yg Baik itu SIFAT.♥.Jadikanlah yg Manis itu SENYUMAN.♥.
Baik buruk ketentuan TUHAN.♥.Telah ku terima penuh KEIKHLASAN.♥.
Andai buruk ku anggap DUGAAN.♥.Andai baik ku anggap pemberian TUHAN..~♥♥~
♥..InsyaAllah..♥♥

Okey..semua dah bace ker?? Kalu gitu, meh layan tuan punya laman lusuh ni merapu kejap..Kalau semalam punya la xcited nye saya mengupdate entri sebab ade isu menarik... Tapi hari ni jiwa rasa kosong..Idea hilang tah ke mana lari membawa diri memanjat Gunung Sentul agaknye..Mintak mintak lah idea tu datang balik mencurahkan seberapa banyak cerita hasil dari pendakiannya tu..hehe

Pada mulanya niat bersahaja just lawat lawat blog member yang dah follow saye jer..Dalam duk BW tu..nampak la cik Ayu jerit kat saya suh cepat cepat buat entri. Agaknye cik Ayu suka kot tengok saya merepek merapu kat sini yeh..Kalau suke..lagi la cayunkkkk Ayu tahap dapat hadiah dari mak...hehee..

Bagi blogger blogger yang dh otai semua, tengok follower nye pun dah cecah angka ratus,ribu n puluh ribu pun ade..Pena Lusuh??? Banyak yang korang tengok tu jer lah..hehe..Walaupun sikit, tapi saya sayang mereka semua..Tanpa mereka, tak jalan ke mana la laman saya ni..kan Ayu???

Dah macam nak melencong dari tajuk la pulak nih!!! Undo balikkk.... FYI, hari ni tengah berchit chat ngan member FB saya..tup tup..baru tau dia pun ade blog juge. Blog Bunga-Bunga Cinta adalah kepunyaan Masliana Bohari, kawan lame mase sama sama belajar di UUM dulu..Ana ni baik orangnye..Sangat murah hati dan tak kedekut ilmu..Suka bantu sape jer termasuk lah saya. Ana nak tolong saye carikan manik manik comel untuk buat baju..hehee..

First time jumpe kawan lama yang ade blog..Korang jangan gelakkan saye yeh..Saya kan newbie kat sini..huhu..Mana yang jadi kawan saya kat sini, just kenal dalam ni je la..Betul tak korang?? Tapi bak kata member saya tu, "Walaupun jauh rasa cam dekat jer" bila ber 'blog' nih..Saya pun mengiya kan kata kata dia jugak..Korang macam mana??? Cer citer..


("Ishhh3...garangnye makcik nih??? Jangan lawan cakap dia tau!!!")


Satu Tujuan Pelbagai Cerita


Assalamualaikum...


Cuaca sekarang ni boleh tahan jugak panas nye kan..Musim kemarau sedang melanda ke? Bunga raya kesayangan pun dah tak nampak segar macam sebelum ni..Huhu..kesian dia..Mungkin juga tuan punya bunga ni yang malas siram pokok barangkali..hehee.. Ape pun kite kena bersyukur dengan apa yang Allah berikan pada kita. Setiap apa kejadianNya itu, pasti ade hikmah disebaliknya..

Di sini, saya sajikan sedikit Tazkirah pendek untuk sahabat semua dan untuk diri saya sendiri. Bunyi nya macam ni;

"Kalau rezeki dari Allah itu terlambat, maka beristighfar lah kepada Allah dan mohonlah semoga Allah melapangkan rezekiNya bagi kita. Kunci Syurga adalah sabar. Kunci kemuliaan adalah rendah hati. Dan kunci kebaikan (kehormatan) adalah Taqwa". (Saidina Ali Bin Abi Talib)

Bagi entri saya kali ni, saya nak share dengan korang semua tiga perkara yang buat saya tersenyum ala ala macam orang dapat award gitu. Ok,,lets not waste our time..for the 1st thing made me soo soo soo happy is that....."I already got a cute mute Doodle from Apit as i joinned his segment last day.."



Taraaa...cantik kan??? Saje je saya nak display kasi besssarrrr gitu sebab comel sesangat....hehe..Dan saya pasti ramai yang join corner Apit untuk dapatkan doodle cantik like this..(sambil bermonolog dalam hati..."bile ler saye dapat lukis doodle macam ni..") Selalu saye lukis kan..ade yang mate kecik sebelah laa..tangan panjang sebelah laa..dah macam budak tadika gaye nye..By the way..tima kasih ya Apit....

Dan satu lagi..saya nak berterima kasih pada empunya blog ini cerita ayu sebab sudi mengreview blog lusuh saya ni..dan dalam masa yang sama, Ayu tolong mempromosikan sekali blog saye dalam laman blognya yang glamour tuuuu..sama sama la kita memperoleh manfaat dari situ dan sini..Most thing saya nak bagitau cara dan tindakan Ayu buatkan saya rase kehadiran blog lusuh ni diterima dan disedari kewujudannya dalam dunia blogger ni.. Anyway, very very thankful, amat berterimakasih banyak banyak dan syukran jazilan khairan kasira buat Ayu..


Ni la Ayu yang baik hati tuuu..:-)

Akhir sekali..for a few days ago..saye ade masuk segmen Jom Kasi Gempak arahan Cik Purple (CP). Once her segment was closed up...then dia buat satu segmen baru untuk mempromosikan blog peserta beliau..Alhamdulillah, sekali lagi blog lusuh saya terpilih sebagai peserta promosi beliau yang ketiga..Rase nak buat Cik Purple ni sifu saya lah nanti. Biarpun katanya beliau juga masih baru...Ape pun tima kasih yang tak terhingga sebab jadi sahabat blogger saya yang friendly..




Sekian saja lah omelan saya untuk kali ni..nanti ade mase free free saya mengomel lagi yeh...!!!

Segmen : Saya Suka Doodle



Assalamualaikum...

Selamat malam semua..Korang korang tengah buat yer dalam masa sekarang ni..Masing masing punya jawapan tersendiri kan.. Tak kisah la..yang penting kita HEPI..

Masa duk berblog walking tadi, dengan tak semena mena sepasang mata saya membulat tiba tiba bila nampak perkataan DOODLE tertera di salah satu blog yang memang MASTER bab bab lukis doodle nih..

"FIZGRAPHIC DOTCOM." Sebut saja nama tu mesti ramai yang kenal blog hebat ni kan..Kalau sebelum ni dah banyak kali Apit buat segmen,tak pernah sekali pun join. Tapi kali ni saya tak nak ketinggalan lagi. Dengan pantas nye saya cuba untuk memenuhi syarat syarat yang Apit minta tue..



Nama ku : Aini Yunus
Warna Kesukaanku : Purple
Rakan Tag Pilihan ku : Mawar Qaseh dan Miss Z

Segmen Cik Purple | Jom Kasi Gempak!



Assalamualaikum..


Dengan kadar yang bersegeranya saya masuk corner Cik Purple's ni setelah diberitahu oleh beliau. Thanks ya Cik Purple's (CP) sebab tak lupe kan saya..hehe..

Kali ni Cik Purple open satu segmen baru. Tanpa membuang masa saya terus join atas 2 sebab utama.1stly,as a her new follower ofcoz la nak kenal kenal sama Cik Purple ni dengan lebih mesra sebagai kawan sesama blogger...n for 2ndly, boleh kenal dengan blogger blogger lain juge yg join segmen ni..hahaa..

Maka, di sini dengan bertemakan 4 syarat syarat beliau saya turuti...

Syarat pertama tajuk di atas telah dibuat . Dituruti syaratnya kedua sebagaimana banner di bawah ni la ek..



Okey..untuk next condition nye ni saye agak 'kureng' sikit. Soalan "APA YANG MENARIK KAT BLOG KORANG?" Maka jawapan diberi..very da simple..Korang datang boleh cuci mata rehat rehat kan minda korang kat sini yer.. (Boleh diterima tak jawapan macam ni wahai Cik Purple yang comel?)

Dengan menghantarkan link segmen ni kat corner Cik Purple sat lagi, jadi nya cukup la terms n conditionnye.. Korang kalau nak join boleh ke SINI yer..

Selamat berkenalan pada Cik Purple dan juga blogger blogger yang lain juge..

Salam Jumaat Yang Indah



Assalamualaikum...




Alhamdulillah..Jumaat datang lagi. Semoga kita semua sentiasa berada di bawah lindungan Illahi.. dan jadikan hari ini lebih baik dari yang sebelumnya..

Sebagaimana yang kita tahu..hari Jumaat merupakan keistimewaan dan hidayah yang Allah berikan kepada kita sebagai umat Islam yang tidak diberikan kepada umat umat lain sebelumnya. Betapa bersyukurnya kita kan berada di dalam rahmat yang sebegini..

Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Nabi SAW bersabda:

نَحْنُ اْلآخِرُوْنَ اْلأَوَّلُوْنَ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَنَحْنُ أَوَّلُ مَنْ يَدْخُلُ الْجَنَّةَ بَيْدَ أَنَّهُمْ أُوْتُوا الْكِتَابَ مِنْ قَبْلِنَا وَأُوْتِيْنَاهُ مِنْ بَعْدِهِمْ فَاخْتَلَفُوْا فَهَدَانَا اللهُ لِمَا اخْتَلَفُوْا فِيهِ مِنَ الْحَقِّ، فَهَذَا يَوْمُهُمُ الَّذِيْ اخْتَلَفُوْا فِيْهِ هَدَانَا اللهُ لَهُ –قَالَ: يَوْمُ الْجُمْعَةِ-، فَالْيَوْمُ لَنَا وَغَداً لِلْيَهُوْدِ وَبَعْدَ غَدٍ لِلنَّصَارَى

Terjemahan ayat di atas bunyi nya macam ni.. "Kita adalah umat yang datang terakhir, tapi paling awal datang pada hari kiamat, dan kita pertama kali yang masuk syurga, cuma mereka di beri kitab sebelum kita sedangkan kita diberi kitab setelah mereka. Kemudian mereka berselisih, lalu Allah memberi kita hidayah terhadap apa yang mereka perselisihkan. Inilah hari yang mereka perselisihkan, dan Allah berikan kita hidayah yang berupa hari ini kepada kita, (Nabi SAW menyebut hari Juma'at). Maka hari (Juma'at) ini untuk kita (umat Islam), besok (Sabtu) untuk umat Yahudi dan lusa (Ahad) untuk umat Nasrani
[HR Muslim, No.855]

Oleh itu..diseru lah kepada si kacak handsome di luar sana dan tak ketinggalan jejaka tampan di alam maya ini..ayuh lah bersegera menunaikan Ibadat Solat Jumaat yang hanya 2 rakaat itu.. Sama sama lah kita memperoleh keberkatanNya..

Contest'st Cas-sie Emily



Assalamualaikum...

Selamat pagi sahabat sahabat yang disayangi baik di alam maya ini mahupun di luar sana yang masing masing menyibukkan diri dengan tugasan harian. Everyone have their own work..itu adalah pasti kan???

Ok guys..back to the title above..bagi sape sape yang dah join contest ni mesti tak heran pebende ni kan!!! Actually, pagi tadi saya dapat 1 msj from Cik Aien melalui shoutbox saye. 

She ask me to join her contest dan saye pun ape lagi..dengan tak memanjangkan ruang fikiran saya ni terus membuka beribu ribu langkah menyemakkan diri join contest ni..Lately, perasaan ingin sertai mana mana contest menjadi jadi plak...So, pada sesiapa yang nak anjurkan contest, moga korang tak lupe tag ke, buzz ke, msj saye sama eh..hehe





Haaa..ni la dia bentuk contest yang saya maksudkan di atas tadi. Comel kan??? Ada sape sape yang berminat nak sertainya boleh la klik DI SINI ok..

As usual, each contest like this mesti meng'tag'kan beberapa nama kawan kita kan.. Jadi kali ni saya memilih:

Cik Fiza
En. Caliph
Adik Una

P/S: Korang jangan marah yer sebab saya pilih nama korang...huhu

Sekian, terima kasih..

Segmen Mari Berkawan + Follow By Cik Fiza



Assalamualaikum...

Salam hujung minggu semua sahabat sahabat blogger dan semua yang membaca blog usang saya ni. Semoga kalian sentiasa berada di dalam rahmatNya Insyallah..

Once i open my blog yang agak comot ni hari ni..auotomaticly bibir saya melebar senyum hampir hampir nak sampai ke telinga.. Korang nak tau kenapa??

Hehe...sebab nye ade 3 orang sabahat blogger yang sudi jadi follower saya. Sangat sangat berterima kasih pada mereka yang baik hati nak berkawan dengan saya..Beliau yang tersebut adalah...Cik Qaseh(Kawan dalam segmen Bloglist Lana),Cik Eimma dan Cik Yasmin Aris (maaf sbb tak dapat link betul)..Cayang kamu semua..

Habis cerita yang itu,nak cerita yang ini plak. Untuk pertama kalinye saya nak join segmen dalam dunia blog..Maklum la umur saya dalam dunia maya ni masih muda, setahun jagung pun tak sampai lagi ni nak bandingkan umur sebenar saya..hehe..

Segmen yang dimaksudkan tu adalah "Segmen Mari Berkawan + Follow By Cik Fiza". Ikut kata Cik Fiza dalam tu, dia kata boleh tambahkan kenalan blogger..rasa ingin mencuba mula membuak buak..Moga moga nasib menyebelahi saya dan ade yang sudi berkenal kenal dengan saya nih..



Ni la dia banner segmen Belog Cik Fiza yang cantik cute mute tu..

Dengan melengkapkan slogan "Saya suka berblogging kerana pertamanya untuk mencari,menambah kenalan seramai mungkin di samping meningkatkan pengetahuan dalam banyak perkara yang tak saya ketahuan. Dan keduanya Suka tengok blog blog mereka yang cantik macam Belog Cik Fiza ni la..:-)"

Saya mengalu-alukan sahabat sahabat dan pada semua yang sudi melawat blog comot saya ni dengan ucapan "Selamat Datang, singah singgah dan duduk duduk dulu sambil baca entry saye yang mungkin menarik minat korang. Saya berlapang dada sekiranya ada di antara kalian yang sudi jadi follower saya. Insyallah saya akan isikan entry2 saya dengan sesuatu yang bermanfaat untuk semua. Sekian, terima kasih semua...

Sebagai memenuhi syarat syarat kedua terakhir dalam segmen ni,maka saya meng tag kan la 3 nama yang berikut iaitu...Cik Qaseh, Cik Eimma dan Cik Akiema.

Sekian, terima kasih

Kelebihan Hari Jumaat



Assalamualaikum...


Salam Jumaat semua.. Alhamdulillah kita masih lagi bernafas dan dapat menghirup udara yang dipinjamkan Allah.. :-)

Gambar kat bawah ni adalah perkara perkara yang sunnah dilakukan hari ini iaitu penghulu segala hari. Even tak semua, sekurang kurangnya ada salah satu antara berikut yang kita lakukan sudah cukup untuk kita memperoleh pahala daripadanya..






Daripada Abu huarairah katanya, Rasulullah S.A.W bersabda maksudnya, : "Sebaik baik hari yang terbit matahari ialah hari Jumaat. Pada hari itu Adam diciptakan dan pada hari itu juga dia dikeluarkan dari Syurga. Pada hari Jumaat juga kiamat akan berlaku. Pada hari itu tidak lah seorang yang beriman meminta sesuatu daripada Allah melainkan akan dikabulkan permintaannya." (HR Muslim)

Rasulullah SAW berkata, "Sesiapa yang membaca surah Al-Kahfi pada hari Jumaat, dia akan disinari cahaya diantara dua Jumaat. (Sahih, al-Hakim:3392, disahihkan oleh Al-Habani)

Rasulullah SAW bersabda, "Perbanyakkanlah membaca selawat padaku, pada malam dan hari Jumaat, maka siapa yang membaca selawat untukku satu kali, Allah akan berselawat kepadanya 10 kali (Allah akan memberinya rahmat 10 kali). (HR A-Baihaqi)

Rasulullah bersabda maksudnya,"Sesiapa yang berwudhuk dan kemudian dia pergi ke masjid untuk menunaikan solat Jumat, lalu mendengar dan tidak bercakap (ketika khutbah dibacakan), maka diampuni dosa dosanya yang ada diantara hari Jumaat itu dah hari Jumaat berikutnya (HR Muslim).

Rasulullah SAW bersabda, "Pada hari Jumaat terdapat satu waktu, tidak lah seorang hamba muslim memohon sesuatu kepada Allah melainkan Allah akan mengabulkannya. Carilah ia di akhir waktu selepas asar." (Sahih, Abu Daud:1048, disahihkan oleh al-hakim, adz-Dzahabi, al-Nawawi dan al-Abani)

Rasulullah SAW bersabda,"Tidak seorang muslim itu meninggal dunia pada hari Jumaat melainkan Allah menyelamatkannya dari fitnah kubur (soalan dalam kubur). (HR al-Tirmizi)



Next Trial Menjadi



Assalamualaikum...

Haiii.. saya nak sambung lagi cerita tentang doodle. Usaha  melukis doodles masih lagi membuak buak dalam 2 3 hari ni. Biase la.. Budak budak baru belajar, xcited terlebih sementara tengah ada semangat lagi ni. Esok esok tak tau la rajin ke tak. 

Kali ni, doodle saya lukis ala-ala macam doodle Lyssa punya. Bukan copy paste dari Lyssa  tau. Sekadar buat reference jer. Yer la.. nak reka reka sendiri tak sampai tahap tu lagi. So, refer refer dulu mana yang mudah dilukis.




Haa.. yang cantik comel lote ni tentu la milik Lyssa. Sekali tengok mesti korang pun dah kenal kan.

 Berdasarkan survey yang saya buat selama ni, setiap blog mesti ada blog Lyssa dalam senarai bloggist dorang termasuk la saya juge..hehe.. Tabik springg tink toink la kat Lyssa.

Kat bawah ni pulak doodle buatan tanganku yang ditiru gaya Cik Lyssa. Sama tapi tak serupe kan u all??? Saye punya tak la comel sangat. Susah ooo nak buat macam ni. Berjam jam amik masa nak siapkannya. Tambah plak dengan tanganku yang keras tak berseni langsung ni. Mau nak kena punye tahap kesabaran yang tinggi..




P/S: Masih lagi tercari cari identiti doodle saya sendiri..Ade tak sape sape yang baik hati lukis doodle sebagai pengenalan diri saya????

Satu Melayu Dah Kena Cucuk

Assalamualaikum...

Hari ni umur Aqil dah masuk setahun setengah. Besar dah anak mama sayang ni kan..Petang tadi si kecik ni kena cucuk untuk 18bulan tu.. Anak mama memang kuat. Langsung tak bunyi nangis. Ikut kata nurse cucuk untuk 18bulan ni mostly ramai yang akan demam, tapi Alhamdulillah.. Aqil baik baik aje..

Malam tu pulak bawa Aqil pekena sup kat satu kedai ni. Sup dia memang best. Berselera Aqil makan. Upah kena cucuk petang tadi. Hehe..







Date : 12 Mac 2012

Saya Dah Pandai Lukis Doodle


Assalamualaikum...


 Ape khabar sahabat sahabat sekalian yang ada. Semoga korang sentiasa berada di bawah lindungan dan rahmat Illahi..InsyaAllah...

Mood mengupdate blog buat masa ni down sikit atas sebab sebab tertentu. Nak tau ker?? Tak yah la kot kan..hehe.. Buat buat tanya. Macam la ade orang nak amik kisah hal perihal masalah blog saye.. Even i know, tak dak sape pun nak baca blog yang tak berapa nak cun ni.. Haha.. Ade Aku Kesah???

Lately, saye ade belajar sesuatu yang baru. Kalau sebelum ni asyik terlopong ternganga jer tengok blog blog mereka yang berdoodle comel comel, cute mute bagai semua... memotivasikan diri sendiri untuk belajar, godek godek macam mana nak buat doodle macam dorang.. 

Kata pepatah, "Usaha itu Tangga Kejayaan". Dengan berpegangkan ayat keramat ni, maka terhasil lah satu doodle comot yang saye lukis sendiri. Even tak secomel seperti blogger blogger lain, tapi sangat berpuas hati. Just nak tau basic jer dulu.. Rupe rupe nye tak la susah mana pun.. Cume kena tinggikan daya kreatif sendiri....








Taraaa.. ni la dia my first and second doodle hasil titik peluhku sendiri... amacam??? Cubaan pertama memang selalu nye buruk skit.. Tapi comel kan? kan? Sekarang ni tengah belajar kasi up skit.. Seronok plak rasa dah reti lukis doodle cam gini..

Itu saja nak kasi tau korang dalam entry kali ni...Kalau rase nak komen doodle saya ni, memang dialu alu kan sangat. Tak kisah la nak kutuk ker..nak keji ker..nak puji pun bagus jugak..haha..


Selamat Hari Wanita


Assalamualaikum...




Semalam 9 Mac 2012, merupakan Hari Wanita Sedunia.. Mungkin ade yang perasan or mungkin tak kan!!! Tak sempat nak update blog ni semalam jadi nye... Selang lewat sehari ni, masih tak terlambat rase nye nak ucapkan Selamat Hari Wanita Sedunia pada semua kaum wanita yang berada di luar sana.. 

I'm proud to be a women!!! Kerana WANITA itu begitu BERHARGA.. Sape setuju sila LIKE and SHARE.. hehe.. 

 Seronok kan jadi insan yang bergelar WANITA nih.. Banyak kelebihannya yang kita peroleh dengan syarat mengikut kehendak dan tuntutan dalam ajaran Islam laa..




Jika dilihat dari segi fizikal, seseorang WANITA itu boleh menghiaskan dirinya supaya kelihatan cantik dipandang orang.. Tambah cantik jika ditutupi auratnya dan berpakaian yang elok elok cantik di pandang mata. Betul tak kawan-kawan???




Bertuahnya menjadi WANITA ini ibarat seperti " Wanita yang bersalin akan dapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah SWT akan beri satu pahala haji..."

 "Wanita sekiranya dia sembahyang lima waktu, Berpuasa di bulan Ramadhan, menjaga auratnya serta  taat pada suaminya maka, pilihlah mana-mana pintu syurga yang dia kehendaki. (Riwayat dari Ahmad Ibnu Hibban, Thabarani, Anas Bin Malik)"
 
Terima kasih buat Suamiku tersayang dan tercinta kerana mengingati dan mengucapkan SELAMAT HARI WANITA kepada Isterinya ini.. I LOVE U so much..

Please.. I Feel So Homesick...:-(


Assalamualaikum...




Selamat berhujung minggu yang indah bersama keluarga  tersayang...Musim cuti sekolah dah pun bermula. Ramai di kalangan sahabat2 dan sedara mara yang dah selamat pulang ke kampung halaman..Adussss.... 

Jeles nye tengok dorang dapat merasai nikmat berada di Home Sweet Home tercinta.Waaaaa.. nak nangis rase. Nasib baik bukan musim raye niii...

My lovely mum, adik beradik n sepupu2 pun dah mula calling2 tanyakan bila nak balik.. huhu..sedey sangat kan. Almost 2 3 month macam tu la lamanye tak jengah kampung. 

Last balik bulan 12 tahun lepas masa hantar ma n anak sedara. Itu pun 2 hari jer.. Tak sempat nak jajah kawasan taklukan bagai..

Cadangnye nak tumpang Exora uncle kat Mersing tu haaaa... Alih2 call tanya, pemberitahuan yang tidak memberangsangkan betul laaaa... They all pun tak balik jugak. Ape nak buat... Kempunan ikan tongkol masak singgang mama la jawab nyerrrrrr!!!!!!

Takper la.. Mana yang dah ade kat kampung tu, guna la peluang ni sebaik mungkin. Moga u all hepi n ceria n paling pentingggg...sampaikan salamku pada mereka yang mengenaliku okey...Jangan tak ingat nak balik tempat masing2 plak...

Jom baca sedikit renungan merangkap pedoman kita semua...

"Kunci untuk selalu bahagia dalam hidup adalah SYUKUR, SABAR dan IKHLAS.. Hidup di dunia adalah SEMENTARA.

Semoga kita akan BERSABAR, penuh SYUKUR dan sentiasa IKHLAS untuk menjalani kehidupan yang SEMENTARA, dan menanti kehidupan yang KEKAL ABADI.."

Majlis 2 In 1


Assalamualaikum...

Ape khabar sahabat-sahabat sekalian..Beberapa hari tak jengah blog ni rase rindu plak..Even tak glamour mane tapi ceq sayang blog ceq nih..

Last two days.. kami sekeluarga balik Cheras. Tanggal 4 Mac 2012, satu-satunye adik iparku Kak Lang a.k.a Mak Lang Aqil, telah selamat melangsungkan pertunangan dengan buah hati nya yang diberi nama Choco Kupokupo.


Alhamdulillah majlis pada hari tu berjalan dengan baik sekali. Walaupun rombongan sampai agak lewat, tapi syukur kerana ia tidak menghalang majlis dari terus berlangsung..Kedua-dua belah pihak telah mendapat kata putus dan pihak lelaki telah menetapkan tarikh untuk melangsungkan majlis perkahwinan nanti iaitu pada bulan Jun akan datang...




Gambar Sementara


Meriah jugak la majlis ni dengan tetamu yang datang pun agak ramai melebihi jemputan. Makanan yang disediakan pun memang terbaikkk..Mana tak nye,Sepupu punya catering mesti lah besttt..Ada sambal udang, masak lemak ikan masin n nenas, kari kambing, ayam masak rempah n 2 3 jenis lagi desert tambahan..Sape2 nak tempah boleh contact saye sebagai agent..hehe


Selain dari majlis tunang, kitorang buat sekali majlis Akikah untuk anak saye yang terchenta ni..Itu yang buat tetamu jadi ramai..Seronok rase dapat jumpa my Brother, Ayah Su, Cik Su dan Siti Asmihan on that day. Member2 lain tak sempat nak ajak la. Mintak maaf yer korang..huhu..Next ceremony kita buat gathering okeyy...


Kat bawah ni antara hadiah yang budak kecik ni dapat mase majlis dia hari tu..Kawan papa n mama dia yang kasi..Thanks to Uncle Khairul, Aunty Zura n their daughter...







Tol Cheras Dimansuhkan?


Assalamualaikum...


Sukanya hati tengok Buletin Utama TV3 semalam bagitau bahawa Plaza Tol Cheras akan dimansuhkan berkuatkuasa malam tadi..What a surprise??? 

Kalau betul bagai dikata...syukur la Alhamdulillah.. Atleast jimat skit duit kami tiap kali balik Cheras kan. Tak sabar lak nak rasa Tol free ni. Nanti bila kat situ nak babai kuat2 tanda setuju tak perlu bayar tol..Hehe..Biase la,sape tak suka barang free kan..:-)

Bayangkan eh..disebabkan 2 plaza tol (RM1 di Plaza Tol Batu 9 & RM0.90 di Plaza Tol Batu 11) ni dimansuhkan, jadi pengguna Lebuh Raya Cheras-Kajang boleh rasa nikmat jimatnya bayar tol lebih kurang 50% tuuuuu...

Kira ok la tu kan..RM1.90 dari RM3.80 yang sebelum ni kalau dikumpul2 hari2 sebulan dah brape? Setahun?? Kira la sendiri... Hehe..Tapi dalam ramai yang tahu bersyukur ni masih ade jugak la beberapa pihak tertentu yang tak setuju dengan tindakan kerajaan ni. Ada yang kata semua ini hanya lah propaganda kerajaan berikutan tarikh PRU dah dekat. Pastu ade plak yang kata mainan politik untuk pancing undi rakyat.... Sejauh mana kesahihannya, itu saya langsung tak nak ambil tau.. Biar la mereka dengan cara mereka...

Dengar citer lagi dalam kol 10 lebih semalam, ramai duk pakat pi berkumpul kat plaza tu bersorak-sorak sebab nak raikan pemansuhan tol ni...Ishh3.. cepat betul dorang ni bertindak kan. Tapi, 2 3 jam lepas tu polis datang minta semua bersurai sebab takut jadi perkara2,aksi2 mahupun adegan buruk yang tak diingini berlaku. Dorang ni bukan boleh ambil kira sangat kan.. Kang tak pasal2 ade plak rusuhan timbul..Macam-macam lah...

Dorang ni pelik kan. Orang dah bagi, komplain. Tak bagi kang...lagi la nak dikomplainkannya. Susah kalau dah mind set tu asyik nak berpolitik aje.. Ade baiknye kita berfikiran terbuka dan terima seadanya. Kita juga yang senang kan..

Jika direnungkan dalam side positifnye..ade baik dan ade buruknye kalau semua tol dimansuhkan. Yang baiknye kita ni la dapat tempiasnye. Makan tol free hari2..Betul tak?? Dan yang buruknye plak...macam mana dengan nasib pekerja2 kat tol tu? Sape nak bagi jaminan yang dorang akan dapat keje balik? Yang kita duk ber enak2 lalu lalang atas jalan yang very da smooth tu...macam mana dengan kos selengaraannya? So..kita sebagai rakyat yang ade pemikiran setinggi KL Tower tu..pikir2 kan lah sebaik mungkin.

Si Manjaku Berwajah Baru Kini


Assalamualaikum...

Satu penghargaan yang begitu besar bagi sesiapa yang sudi singgah dan baca entry2 Pena Lusuh ni. If compared to the others blogger...memang jauh beza la. Dorang2 dah terlebih expert dalam dunia blog ni. Dengan background dorang yang cantik cute mute tuuu...tambah plak dengan doodle yg comel2..eeee rasa geram jer tengok. Depa tu dah sampai ke bintang, bulan bagai....adepun si Pena Lusuh ni baru ajer belajar bertatih untuk terus maju ke depan..

"Bermula langkah dari bawah tidak semestinya akan sentiasa berada di bawah..." 

Mesti korang familiar dengan statement ni kan??? Walau pun citer tu kelakar tahap gaban, tapi ada jugak kata2 semangat yang kita boleh ambil dan guna untuk memotivasikan diri..

   Ishhh3...Panjang bebenor la plak muqaddimah kali ni. hehe..Ape yang tertera di atas takde kaitannye dengan tajuk posting malam ni.

Si manjaku kini sudah berwajah baru. Ape yang baru sangat tu erk??? Hidungnye makin mancung ker atau mata nye berubah jadi biru??? Dah macam anak mat salleh ker anak Pena Lusuh ni??? Nak tau jom layan gambar2 Adik Nik Muhammad Aqil kat bawah ni...

Saye budak suke senyum...



Haaa...nampak tak kat mana beza nye tu? Gambar before and after rambutnye dipotong..mana lebih comel??

Selalu bawa pergi potong rambut dia kat kedai ok ja..Cool n steady. Alih2 mai hari ni dia buat hal nangis cam nak keluar anak tekak bila amoi tu nak nipiskan rambut dia..aduyaiiii...malu omak dik...Tak duk diam toksah kata la. Kiri kanan pusingnya. Sampai mama kena turun padang skali la tadi..Aqil...Aqil..sabo jer laaa...





Perghhhh...dah macam jejaka macho nak cari awek jaa adik ni bergambar..Ni la tempat Nik Muhammad Aqil lepak bila mama nye bermuka buku sambil layan blog nye ni.



1st time ni potong rambut sependek ni. Dah nampak asyik tergaru-garu kepala jer kesian plak terus potong bagi nipis.


"Yeayyy...mama dah buatkan saye susu.. Jemput minum yer semua.."
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
♥ Copyright © 2012 reserved to Kisah_Kami. Template Edited by Cik Rose Cute