Pengudaraan Yang Kurang Sihat


Assalamualaikum...

Masih lagi heboh mengenai isu jerebu yang melanda negara kita since a few days ago. Nak nak lagi tempat kami ni tergolong di antara negeri negeri yang turut sama mengalami masalah jerebu ni. Bandar Merlimau yang letaknya tak berapa jauh dengan Bandaraya Melaka memang dapat rasa kan tempias nya juge. Bangun pagi pagi tu dah telan bau asap.

Masa umur tak berapa nak matang satu tika dulu, sebut pasal jerebu ni boleh lagi saya buat endah tak endah konon cam takde ape la sangat kan. BUT..that was before. Ape lagi bila sudah ade anak kecil ni, hal hal macam ni memang sangat sangat merisau kan hati. Memikirkan kesihatan mereka, seboleh boleh nya nak kan masalah ni berakhir dengan cepat. Jadi sebagai langkah keselamatan, my kidz memang saya tak bagi dorang main kat luar la especially si abang nye tu. Bimbang asap yang dibawa oleh udara masuk ke mulut. Nak pakai kan dia mask memang tak kan nak nye dia.

Sedikit petikan yang saya ambil dari berita di Utusan Online hari ni mengenai masalah jerebu di negara kita...

"Situasi jerebu dijangka berterusan sehingga September ini ekoran keadaan udara yang masih dipengaruhi pencemaran merentasi sempadan selain musim monsun barat daya yang sedang dialami negara ketika ini.

"Peta Jerebu Serantau yang dikeluarkan Pusat Pakar Meteorologi ASEAN (ASMC) semalam menunjukkan pergerakan asap jerebu tebal dari kawasan kebakaran di Wilayah Riau, Sumatera Tengah, Indonesia dan tiupan angin dari arah barat daya membawa pencemaran jerebu ke kawasan Pantai Barat dan merentasi ke kawasan Pantai Timur Semenanjung," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Menurut kenyataan itu, laporan ASMC juga menunjukkan bilangan titik panas di Sumatera, Indonesia semalam sebanyak 64 berbanding 173 yang dicatat kelmarin berikutan faktor litupan awan.
Tambahnya, bilangan titik panas yang dikesan di Malaysia semalam adalah sebanyak 11 iaitu tujuh di Pahang dan empat di Sarawak.

Dalam pada itu, jelas kenyataan tersebut, Jabatan Alam Sekitar (JAS) sudah memaklumkan kepada Setiausaha Majlis Keselamatan Negara (MKN) untuk mengaktifkan Jawatankuasa Penyelarasan Pengurusan Jerebu selaras dengan 'tahap amaran 3A' dalam Pelan Tindakan Jerebu Kebangsaan.

 Untuk baca Artikel Penuh, boleh rujuk  DI SINI

Ape pun yang berlaku, anggap nye sebagai satu ujian pada kita untuk melihat sejauh mana sabar nye kita menghadapi situasi ni.


1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
♥ Copyright © 2012 reserved to Kisah_Kami. Template Edited by Cik Rose Cute